Már egy ideje motoszkált valami a fejemben, hogy igenis a kezembe kellene venni a dolgokat, nem csak csendben hallgatni, mégis ezt tettem. De ma belefutottam Dorka videójába, ami megadta az utolsó lökést. 

A január általában azzal telik, hogy újévi fogadalmat teszünk, és ezek a fogadalmak többnyire irreálisak szoktak lenni és semmi másra nem jók, minthogy január első 1-2 hetében nagyon motiváltak vagyunk és megváltjuk a világot, de aztán valahogy elmúlik ez az egész, mert akkora a változás az előző életmódunkhoz, életvitelünkhöz képest, hogy egyszerűen tarthatatlanok. 

newyearsresolution.jpg

Miért kell azt kitalálni, hogy emberek a tévénézést hirtelen heti 5 extrém edzésre cseréljék le? Miért kell a korábbi étkezések helyett azonnal kizárni hatmillió ételcsoportot és csak szenvedésként megélni a kajálást és egyszercsak kiborulni, hogy ez nem megy? Miért kell azt megfogadni, hogy az eddig otthon ülő emberek, heti 5-ször bulizni járjanak? Miért kell mindig a végletekben gondolkodni? Miért gondolják sokan, hogy egyetlen üdvözítő mozgásforma/diéta/életmód van? Ilyen nincs. Mindenkinek más válik be. Éppen ezért villanyozódtam fel teljesen Dorka videójától, hogy végre valaki felvállalja, hogy nem az edzőterembe kényszeríti magát, hogy olyat csináljon, amit a háta közepére sem kíván, hanem egy jól elfelejtett mozgásformát űz és gyalogol. És kitart mellette. Nem most kezdte, nem is egy hétig fogja csinálni. Diétában ugyanez. Van, akinek a paleo válik be, másoknak a kalóriaszámlálás, harmadik embernek a vegetarianizmus. Mindenkinek meg kell találni a saját magának tökéletes mozgásformát, étkezést és az életmódot úgy egyáltalán.

Azonban tényleg nagyon ritka eset, hogy ezekre egyik napról a másikra át lehet térni. Keresgélni kell, amíg megtaláljuk az ideális mennyiséget és rá kell találni az adott személyhez tartozó mozgásformát és étrendet. Majd pedig nem beleerőszakolni magunkat mindenféle extrém változásokba. Elismerem, vannak olyan személyiségű emberek, akiknél ez a "mindent vagy semmit" elv működik leginkább, de tapasztalataim szerint ez a ritkább eset. A fokozatosság a megoldás. Diétában és egyéb fogadalmakban csak könnyítés ez a módszer,  de edzésben például alap! Amikor mozogni kezdünk, szépen fel kell építeni az alapokat és fokozatosan terhelni a testet és mindig kicsit nagyobb kihívás elé állítani. A lépésről lépésre fejlődést nem lehet kikerülni - éppúgy, ahogy bölcsőde után nem lehet azonnal egyetemre menni, nem tudunk a fotelból felkelve 100 kilókkal edzeni vagy maratont lefutni. 

73957618851838443_fCQjCjzw_c.jpgTalán még nem értem el a célom, de közelebb vagyok, mint tegnap voltam.

Éppen ezért arra gondoltam, hogy hétről hétre megosztanék veletek valami kicsi kis változtatást, amit érdemes beiktatni az életünkbe azért, hogy egészségesebbek legyünk. Nem csak arra vonatkozólag lesznek "kis lépések", hogyan fogyjunk le, hanem mindenfélére, ami segít abban, hogy egészségesebbek legyünk. Mozgás, diéta, bármi egyéb. Minden héten jelentkezem, hogy kicsinyenként megváltoztassuk azt, ami változásra szorul.

A jelszó: "Egészségesebb leszek - lépésről lépésre!"

Ha szeretnél értesítést kapni arról, hogy új bejegyzés születik ebben a rovatban, itt tudod jelezni.