Sokszor felmerül a kérdés, hogy mi is történik egy kismamatornán, mit csinálunk annyi ideig együtt, nem unalmas-e egy órán keresztül hátizom erősítő gyakorlatokat végezni. Hát nem. Már csak azért sem, mert nem hátizomerősítéssel töltjük az egész órát. 

Persze, az egyik legfontosabb dolog, hogy a gerinc melletti izmokkal foglalkozzunk az órán, hogy könnyebben viseljék a kismamák a várandóságot, a növekvő baba súlya miatti súlyponteltolódást, de ez korántsem jelenti azt, hogy csak és kizárólag térdelőtámaszban töltünk 60 percet, hiszen más dolgok is fontosak. A kismamák általában két dolog miatt jönnek az órára (ha csak a testi tüneteket vesszük és eltekintünk attól, hogy milyen felfrissítő egy-egy óra mozgás, vagy milyen jó a sorstársakkal beszélgetni óra előtt és után): megelőzni/enyhíteni a hátfájást, illetve hogy könnyebben kordában tartsák a súlygyarapodást. Éppen ezért nem csak a hátizmok kapnak szerepet az órán, hanem minden más is, de azokat is válogatottan, hiszen mindennek megvan a maga indoka.

összefüggések kismamatorna.jpg

Elárulom a nagy-nagy titkot (nem), mi minden van nálam a kismamatornán (kicsiben minden, ami gerinctréningen is):

- hátizom erősítése, mert ez mindenkinek kell

- derék körüli izmok lazítása, háti szakasz mobilizálása, mert nem csak az erősítés a fontos, hanem hogy a nap folyamán befeszült izmokat el is lazítsuk kicsit

- oldalra hajlás és gerinccsavarás, mindenkinek addig, amíg jólesik (ez nekem mindig jólesik, ezekbe a részekbe szoktam belecsempészni a Pilates gyakorlatokat :D)

- felsőtest erősítése - egy pici mindig akad, hiszen amikor megszületik a baba, akkor fel is kell majd emelni őt ;) Persze a derékszakasz lesz leginkább igénybe véve a kiságyba hajolgatások közepette, de minél erősebbek a környező izmok, annál több terhet tud levenni arról a részről. És különben is, jól esik az óra közepén egy pihentetőbb blokk, amikor a nagy labdán ücsörögve erősítünk egy kicsit

- comb- és farizom erősítése - ez két okból is fontos! Akik azért jönnek tornázni, mert szeretnék, ha a várandósság előtt megszerzett izmokat nem veszítenék el (jó-jó, valamennyit tuti csökken, hiszen ritka eset, hogy ugyanannyit tud a kismama edzeni, mint pre-kismama időszakban plusz a hormonok hatása), boldogan vehetnek részt az órán, mert mindig van némi erősítés. Pusztán alakformálási jelleggel, hogy szépek és csinosak maradjunk ;) Persze a szép gömbölyű izmos fenék nem csak esztétikai szempontból jó, hanem funkcionalitását tekintve is igencsak hasznos. Ugyanis minél erősebb a farizom, annál kevésbé terheljük a derékszakaszt. Márpedig ez a rész az, aminek terhelése a pocak növekedésével egyenes arányban nő. Ha nem elég erős a farizom, könnyedén "lehúz a has" és kialakul a nem túl szép, de legalább fájdalmas testtartás, amikor kitoljuk a feneket és extrém módon megnő a homorulat a derékszakaszon.

kismama testtartás.jpg

- olyan gyakorlatok, amik jó hatással vannak a vérkeringésre, óra végén pedig pár gyakorlat annak érdeklében, hogy a láb elnehezedését is megelőzzük

- mindenki kedvence, a fitlabda pedig minden órán előkerül. Nem hiába, a kismamák kiváltságosak ;) Kislabdázunk, nagylabdázunk, súlyzózunk, időnként még gumiszalagozunk is attól függően, éppen milyen kedvünk van :)

flow kismamatorna.png

Azt hiszem, ha ennyi minden benne van az órában, bátran mondhatom, hogy annak ellenére, hogy szinte mindenről meg tudom magyarázni, hogy miért fontos a gerinc szempontjából, nem csak unalmas hátizomerősítést végzünk egy órán keresztül.

A testnek rendkívül fontos, hogy egyensúlyban legyen, azaz minden izommal foglalkozzunk. Hiszen ahogy a hídfelújításnál sem elég, ha középen egy 5 méteres szakaszt renoválnak csilli-villire, ugyanúgy nem elég a testünknek csak egy pici szakaszával foglalkoznunk. 

cute-pregnancy-shirt-woman-kid.jpg