Rengeteg helyen halljuk, olvassuk, hogy a sport mennyire fontos nekünk az egészséges élethez. De amikor belegondolunk, hogy vajon valójában milyen pozitív hatásai vannak a sportnak, amit annyira belénk sulykolnak, sokszor nem is jut eszünkbe más, csak az, hogy ettől majd lefogyunk. Nem egyszer kaptam már meg a kérdést, hogy „te minek sportolsz, amikor nem is vagy duci?!” Habár jó indok a sport elkezdésére, ha csökkenteni szeretnénk testsúlyunkat, de nem megfelelő ok az abbahagyásra, ha elértük a célzott kilogrammokat.

A sport sok-sok pozitív hatással is bír:

Segít az ideális testsúly elérésében és megtartásában

Mindig jobb, ha úgy próbálunk fogyni, hogy megnöveljük a leadott kalóriákat, ahelyett, hogy drasztikusan csökkentjük a bevitt mennyiséget. A mozgás beiktatásával hamarabb és egészségesebben érjük el a célunkat, hiszen ha több kalóriát égetünk el, többet is ehetünk és (a magasabb élvezeti értékről nem is beszélve) így jóval több hasznos tápanyagot tudunk bevinni a szervezetünkbe az étkezések során.

Megerősíti a csontokat

Ez különösen fontos a nőknél, hiszen a menopauza idején a hormonváltozásoknak köszönhetően megnő a strong_bones.jpgcsontritkulás veszélye – kb 40 éves kor körül kezdődik a csonttömeg vesztés időszaka, ami az ösztrogénhormon termelésének megszűnésével rohamosan fokozódik. Ezt a folyamatot lassíthatjuk, ha megelőzésképpen súlyzós edzéseket, vagy bármilyen, gravitáció ellenében végzett gyakorlatokat alkalmazunk, hiszen minél egészségesebbek és erősebbek a csontjaink, annál később jelentkeznek a csontritkulásos tünetek. (Figyelem! Kialakult csontritkulás esetén csakis gyógytornásszal konzultálva tornázzunk!)

Segít kompenzálni az ülőmunka ártalmait

Tagadhatatlan, hogy egyre többet ülünk, és nem megfelelően terheljük gerincünket, a természetes görbületet megváltoztatjuk, csigolyáink közötti porckorongjainkat nem megfelelően terheljük és így kialakul eleinte a derék- és hátfájás, később pedig akár gerincsérvre is szert tehetünk ilyen módon. A megfelelő sport kiválasztásával azonban ezt megelőzhetjük, enyhíthetjük a tüneteket. A sport fontos a gerincnek, hiszen a csigolyáink éppúgy igénylik a mozgást, mint bármelyik ízületünk – ahogy a térdünk megfájdul egy hosszabb film, színdarab idején a kényelmes székekben ülve, ugyanúgy nem érzi jól magát a gerincünk sem. Gerincünk védelmében érdemes olyan sportágat folytatni, ami megmozgatja a gerincet támogató izmokat, hangsúlyozza a helyes testtartás fontosságát. Ilyen lehet például a Pilates, a preventív gerinctréning, a jóga, vagy a nagyobb kihívásra vágyóknak akár a kettlebell is.

Segít az egyensúlyérzék fejlesztésében

Az összes, egyensúlyozást igénylő gyakorlat fejleszti az idegrendszerünket – például az ellentétes kézzel és lábbal végzett gyakorlatok jó hatással van a két agyfélteke működésére, növeli köztük az összhangot.

Erősíti a szívet

strawberry-heart.jpgÁllóképességi edzés közben a szív folyamatos pluszmunkának van kitéve, melyhez alkalmazkodik, ezért a bal kamránk izomzata megerősödik, ezáltal egyetlen szívveréssel nagyobb mennyiségű vért képes pumpálni. Mivel az egyszeri mennyiség nő, így elegendő kevesebbszer pumpálnia, emiatt tud csökkenni a nyugalmi pulzusszámunk és minél alacsonyabb a nyugalmi pulzusszám, szívünk annál többet tud pihenni és edzettségének köszönhetően hosszú évekig egészségesen működni. Ezek csak a legfontosabb pozitív hatásai a sportnak, de hosszan lehetne folytatni a hatásait, például hogy stressz oldó hatással rendlelkezik, hiszen növeli az endorfinhormon termelését, ami egyaránt segít a fájdalom és a stressz leküzdésében, csökkenti a cukorbetegség kialakulásának veszélyét, erősíti az immunrendszert. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy mennyire képes növelni az önbizalmunkat, ha egy-egy óra után fáradtan és mégis felfrissülve elmondhatjuk: „Ezt is megcsináltuk!”


A cikk eredetileg a kvinnamann.hu-ra íródott 2011. márciusában (azaz amikor még csak kezdtem belevetni magam az edzőségbe - a nosztalgia jó dolog)