Érkezett egy olyan válasz, ami elég sok gondolatot indított el bennem, úgyhogy drukkoljatok, hogy legyen időm egyszer írni is erről. Például, hogy vegaként milyen az élet, miről hiszik az emberek, hogy az vega és egyebek és hogy mennyire azt gondolja a többség, hogy a húsmentes étkezés kimerül abban, hogy mindenféle zöldséget rántott formában kínálnak. Pedig lehet egészségesen és változatosan étkezni még vegánként is, sőőőt, úgy is, hogy az edzéshez szükséges tápanyagokat is fedezzük!

Nade erről majd később, most jöjjenek egy németes vegalány válaszai :)

vegans.jpg

Mit tanulsz és kb. mennyire időigényes szakot választottál?

Germanisztikát tanulok, most már nem olyan időigényes, de az elején nagyon az volt.

Mennyi időt szánsz edzésre, milyen sportokat űzöl?

Hát, olyan napi fél-egy órát próbálok mindig szánni rá, de sokszor csak odáig jutok el, hogy a szokásos kis gyakorlatsoromat megcsinálom reggel. Futni szeretek nagyon, meg métázni (ez a baseballhoz hasonló, csak magyar), a többi olyan, hogy éppen ami jön. Még ilyen aerobik-féle dolgokat is csinálok.

méta2.jpg

Tantárgyfelvételnél mi befolyásol? Megpróbálod a tantárgyakat úgy igazítani, hogy edzésre legyen időd, vagy pont fordítva, az edzést muszáj a sulihoz igazítani? Mennyire van ebbe beleszólásod?

Szerencsére mindig sikerült úgy intézni, hogy legyen időm. Korábban koliban voltam, akkor nem nagyon csináltam semmit, de amióta ismét itthon lakok, mindig találok időt a sportra, legfőképp reggel, vagy ha valami hosszabb, időigényesebb és fárasztóbb dologról van szó, akkor délután vagy esténként szoktam. Általában a sulihoz/munkához igazodom, mivel az órákat/munkát nem mindig lehet a kedvem szerint igazítani.

Mennyi figyelmet fordítasz az egészséges étkezésre? Milyen gyakran fogyasztasz házi készítésű főtt ételeket, illetve mennyire jellemző, hogy csak eszel, ami épp útközben sikerül?

Az egészséges étkezésre igyekszem nagy hangsúlyt fektetni, vegetáriánus vagyok. Igyekszem minden nap házi készítésű főtt ételt enni, de néha becsúszik egy-egy zacskós leves vagy menza kaja.

Étkezésnél figyelembe veszed-e, hogy a sporthoz milyen tápanyagokra van szükséged, fogyasztasz táplálékkiegészítőket?

Nem fogyasztok táplálék-kiegészítőket, inkább arra figyelek, hogy vegetáriánusként mikre van szüksége a szervezetemnek, hogy ne alakuljanak ki hiánybetegségek.

vegan-food-veggieboard.jpg

Mi a kedvenc vega kajád? Vannak esetleg külön vega gasztroblogok, amiket követsz, könyvek, amikből főzöl vagy honnan találod ki, hogy mit egyél?

Hűha, nehéz a kérdés. Igazából azon kívül, hogy vega vagyok, nem vagyok nagyon válogatós. Mivel még otthon lakom, ezért általában azt eszem, amit édesanyám főz. Szerencsére ő szétválasztva főz, ami azt jelenti, hogy ha mondjuk csülkös bablevest csinál, akkor megcsinálja először az egészet hús nélkül, és mellette megcsinálja a húst is, így az asztalnál mindenki maga döntheti el, mennyi húst szeretne tenni a tányérjába. Ha magam főzök, akkor általában ilyen kolis kaják vannak előnyben, azaz minél olcsóbb és laktatóbb legyen.

Blogok közül szoktam egyet-kettőt nézegetni, többek között a magdireceptek.blogspot.com-ot (ez az én egyik kedvencem is :) - a szerk.). Persze van még millió egy gasztroblog, de a legtöbbel az a bajom, hogy túl elvetemült receptjeik vannak. Én nem mindig tartok otthon különleges alapanyagokat, és általában csak gyorsan össze akarok dobni valami kaját.

Kitalálni szoktam recepteket, de ez kb annyiból áll, hogy azokat a recepteket, amiket hússal készítenénk el, megpróbálom hús nélkül, hogy azért hasonló ízű legyen.

A kedvenc kajához visszatérve. Kedvencem nincs, viszont egy csomóból már elegem van. Ez pl a rántott sajt rizzsel. Mindenhol ezt adják a vegáknak, és már kicsit unalmas. Vagy a sajtos-tejfölös tészta. (ezzel másnak is van problémája, mi, az edzős barátnős társaságban azon szoktunk még morgolódni, hogy a "könnyű ételek" sorában az első a rántott gomba - a szerk.)

Az étrendemet próbálom amúgy minél színesebbé tenni, sokféle gabonát próbálok enni (búza mellett, rozs, árpa, köles, hajdina, quinoa stb.), sokféle gyümölccsel, zöldséggel és egyebekkel. Ez persze nem mindig jön össze, de olyan jó néha-néha saját sütésű kenyeret vagy kiflit enni, amiről tudom, hogy én küzdöttem érte!

Hát szóval ennyi lenne az én vegaságom. Már öt éve, és amiatt, mert fáj a hasam a hústól.

eggplant-parmesan.jpg

Mi a legnehezebb számodra az egészséges életmód és az egyetemi élet összeegyeztetésében? 

A legnehezebb, hogy nem tudok folyton főtt kaját vinni magammal, illetve ha igen, akkor sem tudom sehol megmelegíteni, nincs ennek kultúrája, hogy az ember otthonról visz magával ebédet. A másik pedig, hogy amikor nagyon tanulok vagy beadandót írok, akaratlanul is sokkal több édességet eszem, és ez nem jó. Meg persze az időbeosztás és az időjárás. Talán ez az utolsó két pont a legnehezebb.

Mi jelenti a legkisebb problémát? Esetleg van olyan, ami miatt aggódtál, de felesleges volt?

Legkisebb probléma, hm. Nem is tudom, talán az, hogy milyen ruhát visel az ember sportolás közben...

Ha idő és pénz nem szabna határt, mit csinálnál másként?

Ha tényleg nem szabna semmit határt, akkor tuti kipróbálnám az összes létező sportot, meg mindenféle aerobik-fajtákat, ezeket a rezegtetős gépeket, a kangoo-t, meg mindent.

 i_love_sports_light_t_shirts-p235596182673655540qiuw_400.jpg