Eszter azt hiszem, jól beválasztott az egyetemi szakokat illetően, szerintem ennél hektikusabb időbeosztást, rohangálósabb szakpárt nem is nagyon tudott volna összehozni :D De a válaszaiból kiderül, hogy így is lehet törekedni arra, hogy meglegyen a mozgás is és az étkezésnél igenis lehet a "már úgyis mindegy" helyett megfontoltan az egészségesebb dolgok felé törekedni. És igenis, sok kicsi sokra megy!

Mit tanulsz és kábé mennyire időigényes szakot választottál?

Matematika-történelem szakos tanár szeretnék lenni, így ezen a két szakon vagyok. Sokszor gondolkoztam rajta, hogy van-e ennél időigényesebb... A matematikát megérteni, a történelmet "tanulni" kell. És így együtt a kettő nem épp időbarát.

Mennyi időt szánsz edzésre, milyen sportokat űzöl?

Sajnos kevesebbet, mint amennyit szeretnék. Sok időt elvesz az utazás, és az egyetem melletti munka, de amikor időm engedi, és már nagyon ki kell engedni a gőzt, akkor vagy futni megyek, vagy felpattanok a bringára.

bicycle_girl_istock_000003775668xsm.jpg

Tantárgyfelvételnél mi befolyásol? Megpróbálod a tantárgyakat úgy igazítani, hogy edzésre legyen időd, vagy pont fordítva, az edzést muszáj a sulihoz igazítani? Mennyire van ebbe beleszólásod?

Uh. A tárgyfelvétel sosem egyszerű. Ismerve a "jó" rendszert, nem megy zökkenőmentesen, és sosem úgy sikerül, ahogyan szeretném. Az egyetemi sportolási lehetőségek nagyon hamar betelnek, és ez sajnos kár, tehát marad a jól bevált egyéni rendszer. Szerencsére a futás és a bringa is olyan sport, hogy nem feltétlen kell konkrét időponthoz kötni. Tehát sajnos a Neptun rabszolgája vagyok, és kénytelen vagyok alkalmazkodni hozzá.

A szorgalmi vagy a vizsgaidőszakot nehezebb összeegyeztetni a sporttevékenységgel?

Hogy őszinte legyek, egyiket sem egyszerű. Szorgalmi időszakban a sok rohangálás, óralátogatás, (már csak az épületek között is...) önmagában eléggé fárasztó, (plusz a munka). Vizsgaidőszakban pedig mikor végre sikerül felvenni a ritmust, elkapni a fonalat, megérteni végre egy gondolatot nehezen állok fel, hogy elmenjek mozogni, mert reménykedek benne, hogy tovább kitart, és eredményes lesz a tanulás. De amikor végre sikerül magam rávenni, hihetetlenül jó érzés.

Mennyi figyelmet fordítasz az egészséges étkezésre? Milyen gyakran fogyasztasz házi készítésű főtt ételeket, illetve mennyire jellemző, hogy csak eszel, ami épp útközben sikerül?

Igyekszem rá figyelni, amikor tudok, de Budapesten egészségesen pénztárcabarát áron elég nehéz. És ugye ez is mind-mind idő, amiből sosincs elég. Annyival próbálok javítani a helyzeten, hogy a pékségben lehetőleg rozsos vagy magos dolgot vegyek, és ha nap közben is kell ennem, akkor lehetőleg több zöldség és hús legyen benne, mint krumpli, tészta, rizs. De sajnos tudom, hogy ez is kevés.

sandwicccs.jpg

Étkezésnél figyelembe veszed-e, hogy a sporthoz milyen tápanyagokra van szükséged, fogyasztasz táplálékkiegészítőket?

Sokszor inkább a tanuláshoz kell ennem, a sporthoz nem szeretek, és nem szedek táplálékkiegészítőt. Maximum gyógynövényekkel mahinálok, de csak az ízük miatt valószínűleg.

Mi a legnehezebb számodra az egészséges életmód és az egyetemi élet összeegyeztetésében?

Minden. Ha ki kéne emelni valamit, akkor az az időhiány.

Mi jelenti a legkisebb problémát? Esetleg van olyan, ami miatt aggódtál, de felesleges volt?

Néhány vizsga volt, amire túlságosan rástresszeltem, de sajnos minden másért jogosan szoktam aggódni.

Ha idő és pénz nem szabna határt, mit csinálnál másként?

Húúúú. Egy nap legalább 10 órával hosszabb lenne. Kevesebb koffeint juttatnék be a szervezetembe, vennék egy új pár futócipőt, többet aludnék, és talán jobban ki tudnám élvezni azokat a "boldog egyetemi éveket". :))

042412_Stop_Time_575x270-panoramic_15944.jpg