Az a helyzet, hogy a legtöbb kifogás arra nézve, hogy miért nem figyel valaki oda az egészségére, az szokott lenni, hogy nincs rá sem idő, sem pénz. Ezzel nem vitatkozom, mert tényleg szükséges valamennyi szabadidő és pénz is hozzá, de az is egészen biztos, hogy a "nem foglalkozom vele egyáltalán" és az "egészségmániás vagyok" között jócskán akad olyan rész, amit érdemes becélozni. Korábban mindig azt gondoltam, csak a kisgyerekes családoknál jellemző kifogás az idő- és pénzhiány, de mostanában  többször belefutottam abba, hogy egyetemisták is ugyanezt mondták. Nem állítom, hogy a legegyszerűbb egészséges életet élni, de sok kis lehetőség van, amit ki lehet próbálni, hogy kicsit jobb legyen. Például előre csomagolni a kaját, biciklivel járni, ha megengedhetjük magunknak, kifigyelni, hol és mikor vannak ingyenes mozgáslehetőségek, ilyesmi. Nade jó lenne látni, mostanában hogyan oldják meg az életet az egyetemisták, úgyhogy arra gondoltam, megkérdezek pár főiskolás, egyetemista fiút és lányt, hogy náluk mi a helyzet. Az első válaszokat Bálinttól olvashatjátok:

 

Név: Hives Bálint (24 éves)

Mit tanulsz és kb. mennyire időigényes szakot választottál?

BME-GTK műszaki menedzser Bsc diplomám van, jelenleg a BME-GTK műszaki menedzser Msc képzésre járok nappali tagozaton. Gazdasági szakok közül ez az egyik leginkább időigényes az országban, ismerve a többi felsőoktatási intézmény követelményeit. Az órák többsége katalógusos, a jelenléti ívet nálunk ujjlenyomat-leolvasó rendszer segítségével oldották meg (nincs lehetőség csalásra, vagy barát nevének a felírására). A keddi, szerdai, csütörtöki napokon vannak az előadások, hétfőn pedig zh-kat írunk. Átlagosan 2-3 zh-t iratnak tárgyanként, aztán jöhet a vizsga félév végén. Hétvégén és hétköznap esténként van idő kikapcsolódásra is, de a vizsgaidőszakot végig kell tanulni. Annyira időigényes jelenleg az iskola, hogy egy gyakornoki állás vállalása sem lehetséges mellette.

Mennyi időt szánsz edzésre, milyen sportokat űzöl?

4 éve heti 3-4 alkalommal járok edzőterembe, itt másfél óra szokott lenni egy edzés. Hetente egyszer minden izomcsoportot megdolgoztatok súlyzókkal. Kb. fél éve futok, heti egy alkalommal 5-10 kilométert. Leghosszabb táv eddig egy félmaraton. Teljesítménytúrákon is szoktam indulni a budai hegyekben és az Északi-középhegységben, ezeket általában kocogva teljesítem.

running.jpg

Tantárgyfelvételnél mi befolyásol? Megpróbálod a tárgyakat úgy igazítani, hogy edzésre legyen időd, vagy pont fordítva, az edzést muszáj a sulihoz igazítani? Mennyire van ebbe beleszólásod?

Mindig az edzést igazítom a tárgyakhoz. Az előadások fix időpontban vannak, gyakorlatok közül tudok úgy válogatni, hogy nekem megfelelő időpontban legyenek. Zuglóban lakom, viszont Budán van az egyetem és az edzőterem is, ebből következik, hogy sporttáskával járok iskolába. Az edzőruhán kívül ételhordókban viszem magammal az aznapi táplálékom. Neveltetésemből adódóan a sport mindig csak hobbi az életemben, így nem helyezem előtérbe az edzéseket az iskola rovására (tárgyfelvételnél sem).

A szorgalmi vagy a vizsgaidőszakot nehezebb összeegyeztetni a sporttevékenységgel?

A vizsgaidőszakot. Egy átlagos vizsgaidőszakon 4 vizsgám van, és tapasztalatom szerint 4-5 napot reggeltől estig készülni kell egyre, hogy elfogadható eredménnyel sikerüljön. Ezeken a napokon nem fér bele az edzés. Szorgalmi időszakban meg lehet oldani a sportot is, olyankor nincs akkora teljesítménykényszer az emberen.

Mennyi figyelmet fordítasz az egészséges étkezésre? Milyen gyakran fogyasztasz házi készítésű főtt ételeket, illetve mennyire jellemző, hogy csak eszel, mi épp útközben sikerül?

Házi készítésű főtt ételeket szombaton és vasárnap délben fogyasztok családi ebédeknél. Az „eszek, amit találok” dolog egyáltalán nem jellemző rám, minden reggel előre megcsinálom az aznapi kajámat (emiatt minimum fél órával korábban kell kelnem, de szerintem ez vállalható többletráfordítás). Évek óta figyelek az egészséges étkezésre, reggel zabpehely, banán, protein turmixszal indítom a napot, utána csirkemell és rizs van terítéken nagyjából egész nap, lefekvés előtt pedig negyed kiló zsírszegény túrót fogyasztok.  

oatmeal_banana.jpg

Étkezésnél figyelembe veszed-e, hogy a sporthoz milyen tápanyagokra van szükséged, fogyasztasz táplálék-kiegészítőket?

Mindkét kérdésre igen a válasz. Minden nap figyelek rá, hogy a testi fejlődéshez elegendő fehérét, minőségi szénhidrátot és vitamint fogyasszak. Mivel teljesen zsírszegény az étrendem, esszenciális zsírsavakat is iszok (olivaolaj, kókuszzsír, lenmagolaj, omega3 kapszula). Súlyzós edzés után fogyasztok fehérjeturmixot, ezen kívül multivitamint, C-vitamint, kalcium-magnézium kapszulát és omega3 kapszulát szedek.

Mi a legnehezebb számodra az egészséges életmód és az egyetemi élet összeegyeztetésében?

2 előadás között rohanva kell megennem ételhordóból a csirke-rizst, vagy meginni a mosdóban egy turmixot. Ami ennél is zavaróbb, hogy egy kemény lábedzés vagy félmaraton után olyan fájdalom/izomláz van a combhajlítómban, hogy akadályoz a szellemi munkában is. Néha belegondolok, hogy mennyivel kényelmesebb lenne az életem, ha nem sportolnék semmit.

Mi jelenti a legkisebb problémát? Esetleg van olyan, ami miatt aggódtál, de felesleges volt?

A legkisebb problémát az anyagiak jelentik. Régen laikusként azt gondoltam, naponta hétszer enni nagyon sokba kerülhet, viszont ez egyáltalán nem igaz. Egyedül a csirkehús drága, a zabpehely és a rizs a világ legolcsóbb élelmiszerei közé tartoznak. Egy „átlagember” ebédje nagyjából 1000-1500 Ft között mozog, ha a munkahelyén szeretne megebédelni a menzán. Ekkora összegből (tápkiegek nélkül, csak a szilárd táplálék) meg tudom venni magamnak az egész napra szükséges élelmiszert.

Ha az idő és pénz nem szabna határt, mit csinálnál másként?

Ha korlátlan szabadidővel rendelkeznék, megtanulnék jól úszni. Napi 2 órát eltöltenék uszodában, majd nyílt vízen is edzenék. Nagyon szeretnék triatlon és ironman versenyeken indulni, de erre nem leszek képes a gyenge úszásom miatt. Ha milliárdos lennék, azaz bármennyi pénzt költhetnék sportokra, valószínűleg szakértő edzők segítségét igénybe véve kipróbálnám a legtöbb extrém sportot (amolyan lelkes amatőr szinten). Ezen kívül vásárolnék egy országúti és egy hegyi kerékpárt, és minden télen 3-4 hetet külföldön síelnék. 

road-to-ironman-6-essentials.jpg