Edzőként mi mást is mondhatnék? Természetesen mindig az a jó, ha mozgásban vagyunk, és nincs ez másként egy egészséges kismamánál sem. Hacsak az orvos meg nem tiltja a mozgást, akkor érdemes belevágni. Csakhogy van itt egy kis nehézség. Hova menjünk? Mit csináljunk? Mikor és kikkel? Rengeteg kérdés felmerül. Talán a legfontosabb az, hogy milyen is a jó edzés egy kismamának.

Vitathatatlan, hogy nem feltétlenül ugyanaz a mozgásforma lesz jó egy 14 hetes, illetve egy 38 hetes kismamának, de azoknak sem, akik évek óta sportoltak vagy pedig, akik csak most kezdenek el barátkozni a testmozgással.

Először is, ha valaki a terhessége előtt nem mozgott, akkor nem érdemes most feszegetni a határokat, hiszen a kismama testének így is rengeteg változással kell szembesülnie. Ezért aki nem mozgott korábban, leginkább aPrenatal-Yoga-Poses.jpg kifejezetten kismamáknak szóló foglalkozásokat szoktuk javasolni. Ezeken az alkalmakon leginkább nyújtó, lazító gyakorlatokat végeznek a kismamák és többnyire a legelőrehaladottabb állapotban lévő kismamához igazítják az órát. Ha szerencsések vagyunk, találhatunk olyan csoportokat is, akik a terhesség szakaszai szerint osztják be az embereket, de sajnos ez elég ritka. Viszont akinek lehetősége adódik rá, érdemes magánórákat venni, ahol az edzéseket teljes mértékben a kismama igényeihez, adottságaihoz, pillanatnyi állapotához lehet igazítani. Kezdő kismamáknak tehát érdemes felkeresni kismamatornákat, akár sportág specifikusan is – például a kismama pilates illetve kismamajóga nagyon hasznos tud lenni, hiszen ezek a mozgásformák kismamaságtól függetlenül azokra a részekre fektetik a hangsúlyt, amiket meg kell erősíteni a kismamáknál: gerincet támogató izmok erősítése, a teljes test lazítása, nyújtása, légzésre koncentrálás.

Azonban vannak olyan kismamák, akik nem szeretik ezeket a lassabb mozgást, koncentrálást igénylő mozgásformákat, vagy pedig már korábban is edzettek, ezért szélesebb körben keresgélhetnek, ha szeretnék egy kicsit átmozgatni testüket.

Beismerem, egy kicsit egysíkúan gondolkodom és mindig csak azt hajtogatom, hogy mennyire fontos is a megelőzés, de azt hiszem, kismamaként még inkább fontos odafigyelni egy kicsit a gerincre, hiszen hihetetlen
355f5a7422fdcce9_prenatal-yoga.jpgnagy változásokkal kell szembenéznie a testnek: a növekvő baba súlya húzza előre a testet, ezt próbálja ellensúlyozni a gerinc, ezért ilyenkor kiemelten fontos, hogy karbantartsuk a gerincünket támogató izmokat. Így hát tökéletes edzés lehet egy-egy preventív gerinctréning beiktatása. A preventív gerinctréning órákon átmozgatjuk a gerincet, nyújtjuk és lazítjuk a megfáradt izmokat, erősítjük a hátizmokat és boldog perceket szerzünk a gerincnek. Ezen az órán nem szükséges az egekbe tornázni a pulzust, mégis aktívabb mozgást biztosít, mint egy hagyományos kismamatorna, így azok is elégedettek lehetnek, akik edzésre vágynak nem pedig csak átmozgatásra. Igaz, hogy elméletileg egy sima gerincóra tökéletes lehet egy kismamának is, de azért érdemes pár dologra odafigyelni, ha kismamaként megyünk preventív gerinctréningre (vagy akármilyen más órára is). Például különböző kiinduló helyzetek fordulnak elő az órákon – ezek közül az álló helyzetben végzett gyakorlatok sokáig kényelmesek, azonban az utolsó trimeszterben esetleg fárasztóak lehetnek, ezért érdemes olyan termet választani, ahol fitball is található, mert az álló helyzetben végzett gyakorlatok tökéletesen végezhetők labdán is, ami könnyebbség a kismamának. Oldalfekvésben és négykézláb a legkényelmesebb végezni a gyakorlatokat. A fekvésnél fontos odafigyelni, hogy a vena cava inferior szindróma miatt (a méh súlya elnyomhatja a nagy vénákat és rosszullétet, ájulást okozhat) háton nem szabad sokáig feküdni, illetve a hason fekvés már a korai szakaszban is ellenjavallt. Az ülésben végzett gyakorlatok kellemesek lehetnek, ám érdemes ezeket is váltogatni, mert például sarokülésben, törökülésben, térdelésnél megtörnek a vénák – érdemes pár mp-re megállni és lazítani a testhelyzeten az egészséges vérkeringés érdekében.

Nem ajánlott olyan testmozgást végezni, ami nagyon megemeli a pulzust, a terhesség nem az állóképesség növelésének időszaka – fontos, hogy mindent csak addig végezzünk, amíg jólesik!

yoga09.jpg

A lényeg azonban mindig az, hogy örömmel gondoljon a kismama a testmozgásra és olyan mozgásformát kell választani, ami a testnek és a léleknek is egyaránt jó, pihentető és üdítő. Ilyenkor érdemes kipróbálni különböző légzéstechnikákat, beépíteni egy kis relaxációt a mozgásprogram végére, lazítani (különös tekintettel a csípőre), serkenteni a vérkeringést és némi talptornát is végezni, hogy felüdülés legyen minden apró testrésznek a mozgás. Kalandra fel, érdemes elindulni, keresgélni, annyi mozgásforma áll rendelkezésre, bárki könnyedén találhat egy szimpatikus mozgásformát!

(a bejegyzés eredetileg a personaltraining.hu-ra született)