Azt hiszem, azt sikerült megszavaznunk, hogy az egészség és a kinézet szempontjából is nagyon fontos, hogy mit veszünk magunkhoz táplálékként. Azonban a többség úgy gondolja, hogyha egészségesen szeretnénk táplálkozni, akkor azonnal eljön a sanyarú világ és csak sótlan párolt brokkolin kell élni és már álmodozni sem szabad az ízek élvezetéről. Most jön az a rész, hogy szólok, ez nem így van. Szerencsére :) És az internetnek hála, most már nem kell évekig szenvedni, mire jön a felismerés, hogy ami egészséges az lehet finom is, hiszen rengeteg gasztroblog van, ahol finomabbnál finomabb ételeket készítenek el a bloggerek. Arra gondoltam, játszhatnánk egyet, méghozzá olyat, hogy egy egész napos menüt állítunk össze a blogok kínálatából. Nem határozom meg, hogy legyen benne reggeli-tízórai-ebéd-uzsonna-vacsora-egyéb étkezés, mindenki olyat állít össze, amit szeret, annyi étkezéssel, amennyit ő szeret. 

szendvics.jpg

Mivel ahányan vagyunk, annyiféle étrendet favorizálunk, arra gondoltam, hogy különböző kategóriákban gyűjthetnénk a recepteket:

1. "mentes" receptek (bocs, Nóri, elloptam az elnevezésedet)

Ebbe a kategóriába jöhetnének a cukormentes, gluténmentes, laktózmentes/tejmentes, húsmentes, tojásmentes, akármilyen mentes ételek - persze nem kell egyszerre minden "mentességnek" megfelelni, de ide jönnének azok a menük, amik összeállításánál azt vesszük figyelembe, hogy valamit ki kell hagyni az ételekből. Ide sorolnám a vega/vegán és lúgosító étrendhez tartozó dolgokat is.

2. Számolgatós receptek

Ide azok a menük passzolnak leginkább, ahol nem az a lényeg, hogy valamiből nem eszünk vagy erősen lekorlátozzuk, mással meg pótoljuk, hanem a "mindenből mértékkel" elv alapján fogyasztjuk az ételeket (napi kalória vagy szénhidráttartalmat figyelembe véve) - persze itt is az egészségesség a lényeg, nem menő az, hogy napi 1800 kalóriányi csokoládét eszünk ;)

3. Paleo receptek

Nem szorul magyarázatra, a paleo étkezés szabályainak megfelelő receptek tömkelege.

4. Krónikus időhiányos konyhai analfabétáknak való receptek

Vagyunk egy páran, akik nem vagyunk túl tehetségesek vagy éppen lelkesen pepecselős fajták, akik nem a főzés öröméért főznek, hanem mert csak így elérhetőek az egészséges ételek (megfizethető kiadásban :P). Ide jöhetnek azok a receptek, amiket gyorsan össze lehet dobni, mégis finomak és egészségesek.

Bónusz: ha olyan menütök van, ami egyik kategóriába sem passzol, szóljatok!

husi.jpg

Kik játszhatnak?

Bárki! Ha blogger vagy, a saját blogodból is összeállíthatsz egy menüt. Vagy blogger vagy, de van egy kedvenc blogod és inkább az ő bejegyzéseiből válogatnál. Ha csendes blogolvasó vagy, összeállíthatsz kedvenc blogodból egy menüsort. Sőt, olyat is ér, hogy több szerzőtől válogatod össze a menüsort. Ha nincs blogod, de saját receptekkel indulnál, azt is lehet, de akkor linkek helyett word/pdf dokumentumot kell küldened ("csicsázni", dizájnolni ér, de nem kötelező). Szóval bárki indulhat. Lehet az is, hogy átkötő szöveget és magyarázatot írsz a receptek közé (én az ilyesmit élvezem csak igazán), de az is jó, ha csak a recepteket mutatod be. 

Akkor hogy is van ez? Mit csináljak? Mikor? Hova? 

Bloggerek és bloggerinák receptjeiből (linkekkel együtt) vagy saját receptjeidből összeállítasz egy word dokumentumot vagy blogbejegyzést. Amelyik verziót választottad, azt elküldöd az info [kukac] mozogjnoemivel.hu címre (feltüntetve az üzenetben, hogy melyik kategóriába szánod) május 12-ig. 

Majd pedig május 14-én közzé teszek egy bejegyzést, amiben linkelem az összes beérkezett pályázatot, majd pedig mindenki olvasgathatja a többiek által összeválogatott menüt. 

Tehát:

1. lépés: kedvenc receptek kiválogatása

2. lépés: word dokumentuba / blogbejegyzésbe pakolása

3. lépés: e-mail nekem (infokukacmozogjnoemivelponthu) a linkkel/fájllal és a kategória nevével május 12-ig

4. lépés: várakozás, tűkön ülés

5. lépés: örömködés és mások válogatásainak átvizsgálása

6. lépés: szavazás arról, hogy ki a legjobb

Ja, ezt nem mondtam? Nyerni is lehet ám! Méghozzá ti fogjátok megszavazni, hogy ki nyerjen. Na, van kedvetek játszani?

A nyereményt a győztes választhatja ki, a lehetőségek a következők:

- állapotfelméréssel egybekötött magánedzés velem (fogyás, kondi, gerinces órák, amit szeretnél)

- masszázs Csillával (Békesziget Masszázs, Budapest, 9. kerület, Páva utca)

(Ha a nyertesnek esetleg nem jó a budapesti helyszín, akkor e-mailben megegyezünk, hogy mi legyen a nyereménnyel)

Játékra fel!