Nagyon szeretem a tavaszt, mert... á, ezt nem is kell magyarázni. Szeretem és kész, viszont mindig van egy dolog, amit mégsem kedvelek annyira. Ilyenkor sokan egyszerűen bepánikolnak, hogy te jó világ, itt a tavasz, mindjárt nyár és nincsegyrongyomamitfelvegyek strandidő, aminek az az eredménye, hogy nekiállnak koplalni és önsanyargatni és az edzettségi állapotuknak nem megfelelő mennyiségben edzeni. Ilyenkor aztán jön a kudarc, vagy ha éppen azonnal nem is, de a fogyókúra végeztével igen, amikor elkezdenek visszajönni a kilók. Amint a szervezet észreveszi, hogy végre kap táplálékot, meg is ijed, fél a következő koplalós időszaktól és jól elkezd raktározni. Biztos, ami biztos alapon. Zsír formájában. 

A másik dolog, ennek a továbbfejlesztett változata, amikor egyenesen kockás hasat szeretne valaki nyárra. Nincs 59c9c79b7656046f7904859c915464e7.jpgezzel semmi gond, de... hát, azért egy dolgot leszögeznék. A kockás has nem a sok-sok hasizomgyakorlattól lesz. Illetve nem csak. Angol nyelvterületen van ez a jó kis mondás, hogy "great abs are made in the gym, but revealed in the kitchen", amit nagyjából úgy lehetne fordítani, hogy az izom az edzésen épül, de látható kockává csak a konyhában válnak. True story.

Nagyon fontos a hasizmok erősítése (már csak a gerinc szempontjából is), de amíg zsírréteg fedi, addig nem nagyon tudunk vele villogni. Egy csoporttársam mondott erre egy nagyon jó hasonlatot: pont olyan, mint a tábla csoki  tejszínhabbal a tetején.  Ahhoz, hogy ezt a kis takaró réteget eltüntessük, vagy legalábbis vékonyítsuk, kemény munkára van szükség több területen is. Egyrészt nem csak a hasizmokat kell erősíteni, hanem teljes testet megmozgató edzéseket kell beiktatni, mert minél több izommal rendelkezünk, annál több kalóriát igényel a szervezet a fenntartáshoz (ergo többet ehetünk súlyváltozás nélkül), másrészt nem árt némi kardió mozgás sem, de a harmadik nagyon fontos tényező, hogy megfelelően kell táplálkoznunk. Azt szokták mondani, hogy a sikeres fogyókúra 70%-át teszi ki a táplálkozás és 30%-át az edzés. Sokkoló, ugye? :( Tehát nincs az az edzés, amivel kompenzálni lehet az összes bűnözést az étkezésben. Sokat dob rajta és a testre egyéb hatmillió hatása van, ami miatt mozogni  kell, de sajnos az edzés sem mindenható.

Ez az arányszám igencsak egyértelművé teszi, hogy a táplálkozásra nagyon oda kell figyelni. Persze nem koplalni kell, mert akkor azon felül, hogy az anyagcserénket tönkretesszük, még az is a gond, hogy ebben az esetben izmainkból veszítünk. Elég rendesen. Ami nem jó - említettem már, hogy az a jó, ha minél több izom van rajtunk? Minél több az izom, annál több energia kell a fenntartáshoz és annál többet ehetünk? Az izmokat szeretjük :) Az izmok szépek, jók és hasznosak :)

Azon kívül, hogy az étkezés zsír formájában rakódik le, ami nem túl szép látvány, sajnos ez a legkisebb rossz, ami azzal jár, ha nem megfelelően táplálkozunk (mindet túl sok lenne itt kifejteni, úgyhogy inkább bele sem kezdek a felsorolásba). Fontos, hogy mikor mit eszünk és mivel, vannak nagyon finom, ám rendkívül káros hatással rendelkező ételek, amik elég nagy kísértést jelentenek, de ezeknek többnyire vannak egészséges alternatívái is. Ha pedig két dolog közül választhatunk, akkor szerintem érdemes a finom, de egészségtelen helyett a finom és emberbarátabb ételt választani ;)

waste of bucket.jpg

Arról már korábban is volt szó, hogy a diétába ésszel érdemes belevágni, végig kell gondolni egy csomó mindent, hogy nekünk milyen diéta (nem fogyókúra, hanem egészséges és tartható étrend kialakítása) szükséges, illetve vállalható. Majd pedig Nóri kifejtette azt is, hogy mi a teendő akkor, ha valamilyen ételcsoportot el kell hagyni (első lépés: Ne ess pánikba, továbbra is ehetsz finomakat. Nagyon finomakat!). Tehát van kiindulópont arra nézve, hogy mit és hogyan együnk. 

Mert enni kell. Nem csak hogy kell, hanem jól kell enni. Ésszel. És ésszel kiválasztva az ételeket, mindenféle finomságot fogyaszthatunk úgy, hogy elérjük vele a céljainkat. Lehet a célunk az egészség megőrzése, konkrét betegségek elkerülése/kezelése, vagy az, hogy beleférjünk a csinos ruháinkba vagy lapos hasat villantsunk a strandon.*

Következő bejegyzésben pedig játékot hirdetek, aminek keretében azt szeretném bemutatni, hogy ami egészséges az igenis finom és nem kell arra gondolni, hogy ezentúl csak sótlan párolt zöldséget kell enni amíg meg nem halunk. Lehet úgy is egészségesen étkezni, hogy az egyáltalán nem szenvedés. Sőt, mióta én elkezdem mindenféle egészséges kaja után kutatni, sokkal változatosabb és ízletesebb ételeket fogyasztok. Úgyhogy stay tuned, hamarosan folytatódik a kajatéma!

Print_6X8_300dpi_5208777.jpg

*utálom a "villant" szót, de most ez a helyénvaló, mert nálam ez szó szerint villantás lenne, mert olyan fehér vagyok, hogy Hófehérke szégyenkezve menekülne előlem :)

Ha szeretnél értesítést kapni arról, hogy új bejegyzés születik ebben a rovatban, itt tudod jelezni.