Azt hiszem, az egyértelmű, hogyha egészségesebb szeretne lenni valaki, akkor nem elég csak a mozgásra fektetni a hangsúlyt, hanem igenis oda kell figyelni az étkezésre is. Na, ez az a terület, amihez aztán tényleg mindenki ért. Mármint vannak dolgok, amikben mindenki kompetensnek érzi magát és úgy érzi, bele kell szólnia - mint például a gyereknevelés, egészség és arra is mindig akad egy-egy tipp, hogy milyen diétát kell követni a tuti siker érdekében. Azt inkább kihagyom, hogy miért is ne női magazinok 3-7-10 napos diétái közül válasszunk, szóra sem érdemes ;)

can not out train a bad diet drkehres.jpg

De ezeken túl is rengeteg lehetőség van előttünk diéták tekintetében. Vannak a diéták, amiket egy-egy betegség kezelésére találtak ki, vannak kifejezetten fogyási célzattal létrehozottak, dukan-, paleo- és mediterrán, stb. diéták. Szerintem mindegyiknek - mármint amelyik az egészséget és nem a gyors fogyást helyezi előtérbe - megvan a létjogosultsága, ám ezzel kapcsolatban egy dolgot meg kell jegyezni: ami egy embernek beválik, az nem biztos, hogy neked, nekem is jó lesz. Mindenkinek ki kell találni, hogy mi a tökéletes. Nem csak az egészségi állapot, hanem a napirend, sőt a személyiségtípusunk is erősen meghatározza, hogy milyen étrendet fogunk tarthatónak találni, illetve melyik fog beválni. 

Nézzük csak végig, hogy mielőtt kiválasztjuk A Diétát, mikre kell figyelni, miket kell végiggondolni:

1. Ismerd a céljaidat!

Nem mindegy, hogy fogyni szeretnél vagy hízni, vagy izmot felszedni, energikusabbá válni, koleszterinszintet csökkenteni vagy éppen a bőrödet szebbé tenni. Sok-sok cél lehet, mindre más lesz a megoldás.

2. Ismerd a testedet, betegségeidet (vagy azokra való hajlamodat)!

Egy cukorbeteg, laktózérzékeny vagy epeproblémákkal küszködő egészen más szempontokat kell, hogy figyelembe vegyen, végig kell venni azt is, melyik elhagyott élelmiszert mivel lehet helyettesíteni, hogy meglegyen mindenféle tápanyagból az elegendő mennyiség, amit a szervezetedbe viszel.

3. Ismerd meg önmagad!

Mennyire könnyen esel kísértésbe? Mivel tudod magad megerősíteni, ha csalni támadna kedved? Mennyire bírod az étkezések közti szüneteket? Stressz miatt eszel? Vagy unalomból? Esetleg kimarad az étkezés, ha valami gondod van? Mi passzol hozzád inkább, ha sokszor eszel keveset vagy inkább ritkábban többet? Egyedül, titokban könnyebb diétázni vagy ha mindenki tud a terveidről? Van némi hajlamod a zugevésre? Excel táblás étkezési terv motivál és hozzásegít betartani a szabályokat vagy inkább csak bosszant, hogy egy újabb dolognak kell megfelelni? A számolgatás fáraszt vagy inkább motivál és szórakoztat?

4. Ismerd az edzésedet!

Nem mindegy az sem, hogy mit és mennyit edzel. Ha extrém sokat, akkor kicsit át kell variálni az eredeti terveket, ha azonban nincs szó ilyesmiről, csak normális keretek közt mozognak az edzések, nem kell túlspilázni ;) Azt látom mostanában, hogy úton-útfélen mindenki táplálékkiegészítőket, fehérjeporokat fogyaszt, holott ez sokszor teljesen indokolatlan, hiszen egy jól kiválasztott étrenddel a "hagyományos módon" is be lehet vinni a megfelelő tápanyagokat. 

(azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy sokszor azt hisszük, hogy milyen rengeteg kalóriát elégetünk egy-egy edzés alkalmával, holott a valóságban ennek töredéke igaz. Az "1000 kalóriás edzés" ritkán éget ezer kalóriát - pedig milyen jó is lenne :D)

hamburger outtrain.jpg

5. Vizsgáld meg a kiinduló étkezési szokásaidat!

Ha tíz éve havonta egyszer főzöl és ezt leszámítva csak rendelsz vagy étteremben eszel, esetleg beugrasz valami  kifőzdébe és napközben is csak azt eszel, amit találsz, akkor nem túl esélyes, hogy hirtelen átállnál arra, hogy naponta főzöl kétfélét. Ha eddig utáltad a húst, akkor elég valószínű, hogy nem erre az ételcsoportra kellene alapoznod a diétát. És akkor most a hús helyére bármit beírhatsz ;)

6. Dokumentálj!

Még a változtatás előtt érdemes pár napig felírni, hogy pontosan mit is eszel (és iszol!), hogy lásd, mik a gyenge pontjaid, melyik napszakban igényelsz több táplálékot, mikor lehet lazulni, stb. Ez a későbbiekben nagy segítségedre lehet akár neked, akár a dietetikusnak, ha elmész egyhez segítséget kérni ;) 

7. Informálódj!

a) ha a közérzeted sem jó, ezért szeretnél váltani, akkor lehet, hogy nem árt, ha benézel a dokihoz, hogy megvizsgáljon és kiderítse, mi is lehet a rossz közérzet kiváltója

b) nézz körül, hogy milyen diéták is vannak, ízlelgesd őket, ha kell, írd össze, hogy melyikből mi tetszik, mi az, amivel egyáltalán nem tudsz azonosulni. Nem kell egyetlen diéta mellett elköteleződni, illetve talán mégis, a sajátod mellett, ami hozzád a legjobban illik. Az én étkezési módom olyan, hogy kicsit mindenki rosszul lenne tőle, amennyiben olyan nézi, aki annak a diétának a híve, ahonnan lopkodtam ezt-azt :D Van nálam minden, GI-diéta, mediterrán diéta, paleo és inzulinrezisztencia diéta. Mindegyikben van valami szimpatikus és kiválasztottam azt, ami nekem jó, ami az én napirendemhez, edzéseimhez illeszkedik - és amikor eszerint étkezem, tényleg jól vagyok és jó teljesítménnyel tudok edzeni. Kell ennél több? :) 

c) olvass utána, hogy melyik ételcsoportnak milyen előnyei vannak, hátrányai, milyen betegségre hajlamosítanak (sajnos egyre több manapság a laktóz- vagy gluténérzékeny, lehet, hogy érdemes már eleve olyan étrendre váltani, ami ennek kialakulását megelőzi, ha esetleg van rá hajlamod vagy gyanúd, hogy esetleg valami nincs rendben)

Szerintem ezeket érdemes szépen egyesével végigvenni - ráhangolódásnak sem rossz, hogy ennyit elmélkedsz a diétán ;) Tökéletességre törekedni sosem árt, azonban ne legyen az, hogy "á, ennyi mindent úgysem tudok figyelembe venni, inkább hagyom a fenébe az egészet!" - lehet maximalistának lenni itt is, ha neked az kell, de lehet szépen apránként, lépésről lépésre elérni a célt, ha az jobban passzol hozzád. Te ismered magad, te tudod, melyik a te módszered. Egy a lényeg, valahogy juss el, valahogy juttasd el saját magad az egészséges táplálkozásig - ha kell, segítséggel (dietetikus, pszichológus, orvos, edző, stb), ha megy egyedül, hát úgy ;) De ne feledd, ebben a témában sosem vagy forever alone!

tumblr_liivxef5xR1qaxrdko1_400_1.jpg

Ha szeretnél értesítést kapni arról, hogy új bejegyzés születik ebben a rovatban, itt tudod jelezni.