Ez az első "feladat" az egészségesebbé váláshoz, úgyhogy kicsit ráhangolódósra tervezem ezt az elsőt. Azt hiszem, három fontos dolog van, ami erősen befolyásolja az egészségünket: testedzés, táplálkozás és a stressz mennyisége és az a mód, ahogyan ezt kezeljük. 

Igen, a háromból egy a mozgás. Ezzel kezdjük, mert nem is én lennék, ha nem rögtön ez lenne az első ;) Tudom, hogy sokan nem szeretnek mozogni, de gyakran nem azzal van a baj, hogy valakinek nem való a mozgás vagy hogy az adott sport béna, hanem sokszor a nemszeretemség forrása, hogy nem azt a mozgásformát űzzük, ami nekünk való, hanem amit belénk sulykoltak, hogy kell, hogy ez a "legjobb zsírégető", ez a legtrendibb, ez a legkülönlegesebb, ez a "leg" bármiben is. És behódolunk. Holott nem arról van szó, hogy be kell hódolni egy mozgásformának, hanem egymásra kell találni. Én például soha nem tudnám rávenni magam, hogy hidegworking out is your drug.jpg reggeleken elmenjek futni, a barátnőm viszont hóban-szélben-fagyban-negyvenfokban fut. És élvezi. Mások pedig kiborulnak attól, hogy a Pilates túl nyugis, a gerinctorna biztosan gyógytorna (csak szólok: nem az) és csak lányoknak való (ismét szólok: nem), a trx csak egy hülye madzag, ami lóg a plafonról, a kettlebell meg vasgolyó, a MÉH-telepen a helye. Én pedig ezeket élvezem. Szerencsére most már nálunk is elérhető egy csomó mozgásforma, úgyhogy tuti mindenki talál olyat, ami kedves neki, amit élvez. 

A keresgélés előtt/közben érdemes végiggondolni, hogyha sportról van szó, akkor mi az, amit szívesen csinálnál. Inkább a szabadban vagy a teremben? Egyedül vagy csoportosan, esetleg csapatban? Szereted, ha "hajt a tatár" és felpöröghetsz és kiadhatod a gőzt? Vagy a nagy hajtásból fakadó stresszt jobban ki tudnád űzni egy kis lelassulással? A lelkednek kell a mozgás vagy a testednek? Mit szeretnél, lenyugodni, felpörögni, fogyni, izmosodni, fájdalmat eltüntetni, vércukorszintet rendezni esetleg csak szocializálódni és elszabadulni otthonról? Saját testsúllyal szeretsz dolgozni vagy éppen eszközökkel - kőkemény súlyzókkal vagy inkább labdákkal és/vagy kötelekkel? 

Egy csomó kérdés van, amit érdemes figyelembe venni, mielőtt elköteleződünk valami mellett. Személyiségünk, családi állapotunk, élethelyzetünk, nemünk, korunk, egészségi állapotunk mind-mind befolyásolja, hogy milyen edzés való nekünk. Sőt, azt is mondom, hogy nincs olyan, hogy Egy És Mindenható Mozgásforma (már csak ezért sem), de erről majd később...

Erre a hétre az a feladat, hogy legyen egy pár fajta mozgós elfoglaltság, amire azt mondod, szeretnéd kipróbálni. Nézelődj, hogy miket ajánlanak a környező termekben, a kedvenc oldalaid miről áradoznak, gondold végig, a barátaid, kollégáid miket szoktak csinálni, álruhában kövesd  és lesd ki a szomszéd hova megy és keresgélj minden létező helyen, hogy megtaláld azokat, amiket tényleg vonzónak találsz. 

Legközelebb pedig jövök a Hogyan kezdjünk az edzésbe, hogy jó legyen? - az edzésforma kiválasztása című bejegyzéssel és együtt könnyen kitaláljuk, melyik is az igazi :)

Eddig mire jutottál, mik a kedvenceid? És mik azok, amiket már próbáltatok, de nem jöttek be? És ha már van nagy szerelem, mi az és hogyan keveredtél oda, hogy kipróbáld?

get-fit-8.jpg

 

Ha szeretnél értesítést kapni arról, hogy új bejegyzés születik ebben a rovatban, itt tudod jelezni