Számomra ismeretlen okok miatt valahogy elterjedt, hogy bizonyos mozgásformák csak nőknek valók. Ilyen, férfiak által mellőzött mozgásforma például a Pilates, a gerinctorna vagy a jóga. Emiatt általában a férfiak idegenkednek attól, hogy egyáltalán betegyék a lábukat egy-egy ilyen foglalkozásra. Sajnos. Pedig ezeknek az óráknak a központjában valami olyan áll, ami bizony a férfiaknak is van. Egyáltalán nem gerinctelenek a férfiak, nekik is szükségük van olyan mozgásformára, ami egészséges testtartást, erős izmokat és egyensúlyt biztosít nekik. 

Ezeket a mozgásformákat általában úgy hirdetik, hogy "civilizált életformánknak köszönhetően...", "ülőmunkát végzőknek", "stresszes életet élőknek", "asszimetrikus sportot űzőknek" vagy éppen "erős törzsizmokra vágyóknak" ajánlják. Ez a legtöbb mai emberre jellemző, valahogy mégis csak a nők veszik magukra. Miért? :(

Pedig ezek a mozgásformák hihetetlenül hasznosak lehetnek a férfiak számára is, hiszen a jóga-Pilates-gerinctréning hármas:

- megerősíti a hasizmokat, anélkül, hogy órákon keresztül csak felüléseket kellene végezni, ráadásul nem csak pushup_harticle_embed.jpga felületes, kockákat biztosító izmokat, hanem a mélyen fekvőket is erősíti, amik a gerinc szempontjából fontosak

- a fekvőtámasz, ami az egyik legférfiasabb gyakorlatnak lett kikiáltva, szinte mindegyik órán megtalálható (nálam a dinamikus jógán mindig, Pilatesen és gerinctréningen a csoport szintjétől függően)

- megerősítjük a hátizmokat, ami fontos a helyes testtartás biztosításához (és a helyes testtartás egyben szép is), valamint elengedhetetlen például ahhoz, hogy a gyerekeket hatalmas kacagásokat biztosítandó a levegőbe emelhessünk vagy éppen háton hordozhassunk mindenféle derék- és hátfájás nélkül)

- a jógán megtalálható statikusan kitartott pózok új fajta kihívást adnak még a legedzettebbeknek is (tökéletes kiegészítője bármilyen sportnak)

- növeli a hajlékonyságot és az ízületek mobilitását (a gerinc mellett a csípő és a váll mobilizációja is nagy szerepet kap mindhárom mozgásformánál), jó hatással van az izomlázra :)

- a koncentrált légzésnek köszönhetően növeli a légzéskapacitást (különös tekintettel a Pilatesre és a jógára, ahol a mozdulatok kivitelezését a levegővétellel kell összehangolni)

- fejleszti az egyensúlyt és a koordinációt (egyik sem haszontalan tulajdonság egyéb sportoknál is, lehet 18426.jpgkésőbb brillírozni mondjuk egy kosármeccsen)

- nyújtja az izmokat, ami rendkívül fontos szerepet játszik az izom épülésében, tehát ha kondizol, tökéletes kiegészítés például a Pilates 

- az egész testet szimmetrikusan átmozgatjuk, így nagyon hasznos tud lenni egyik-másik asszimetrikus sport mellé (tenisz, hoki, foci, squash, ...)

- energiával tölt fel, mégis ellazít (nincs idő a napi stresszre gondolni, amikor éppen arra koncentrálunk, hogy összehangoljuk a légzést a mozdulattal, miközben nem borulunk fel és a megfelelő izmokat dolgoztatjuk)

És ha megírod, hogy mit szeretnél elérni, mid fáj vagy éppen mid nem, de szeretnéd, ha ez így is maradna, segítek dönteni, hogy melyik mozgásforma is a legjobb a fentiek közül neked és a gerincednek. Van, akinek a legjobb a Pilates, másnak a gerinctréning, megint másnak pedig a jóga. Kérdezz, és segítek a döntésben ;)

293082_257733027678440_1574696714_n.jpg