Volt ám olyan is már, hogy kérdeztek tőlem és én a kérdéseknek mindig nagyon örülök :)

Nővagyok.hu - A gerinc a szakértő szemével - 2012. november 09.

Gerincünk nemcsak testünk, de egészségünk tartóoszlopa is. Mit tehetünk azért, hogy erős, egyenes gerincünk legyen, és hogyan segíthetünk a már kifejlődött rendellenességeken? Máté Noémi gerinctrénert kérdeztük.

nővagyok.hu.jpg

Mitől olyan kényes szerv a gerinc?
Talán attól, hogy nincs olyan mozdulat, nincs olyan hétköznapi tevékenység, ami ne jelentene valamilyen szintű terhelést a gerincre. Ha nem jó az ágyunk vagy nem megfelelő testhelyzetben alszunk, akkor a gerinc napi 24 órában kap valamekkora terhelést - hol többet, hol kevesebbet. Ezen felül pedig azért, mert nem arra az életmódra lett "kitalálva", amit mostanában folytatunk. Az ülő életmód jelenti az egyik legnagyobb terhelést a gerinc számára - a civilizált életformánk előtt jóval többet mozogtunk és ezáltal a gerincet támogató izmok erősebbek voltak, így a gerinc és az izmok együtt állták a sarat a terheléssel szemben. Most pedig az izmok gyengébbek és emellett a nem megfelelő ülőhelyzetek miatt dupla terhelést kap. Szegény nem csoda, ha kényes lesz...

Mit csinál pontosan egy gerincterapeuta?
A gerinctréner leginkább egy összefoglaló név, több mindent is takar, de egy a közös bennük: mindegyikük a gerinc egészséges állapotáért küzd, kiválasztja a megfelelő kezelési módot, ami többnyire valamilyen torna és javaslatokat tesz a hétköznapokban pár változtatásra is (szék, ágy, cipelési módok, akár még hajmosási tippeket is ad, hogy hátfájás nélkül lehessen elvégezni azt is). A gyógytornász a komolyabb esetekkel foglalkozik, az egyszerűbbekkel (vagy gyógytornász kezei közül kikerülőkkel) pedig a gerinctréner, Pilates vagy éppen jógaoktató.

Lehet-e javítani már kialakult gerincbetegségeken (gerincferdülés stb.), és ha igen, hogyan?
Mindegyiken lehet javítani, a kérdés csak az, hogy milyen mértékben. Vannak betegségek, amiket csak nagyon nehezen lehet kezelni, esetenként műtéti eljárás szükséges, de a hanyag tartás, gerincferdülés, fokozott homorulat vagy lapos hát, valamint a sérv kiválóan kezelhető célirányos tornával. A probléma mértékétől függ a kezelés, kisebb problémákon segít a preventív gerinctréning, van, ahol a gyógytorna míg bizonyos esetekben a műtét a megoldás. Azonban ezek mellett nagyon fontos az életmódváltás is, hiszen ha napi 23 órában rossz testtartással helytelen mozdulatokat végzünk, akkor azt sajnos nem lehet kompenzálni egyetlen órányi gerinctréninggel.

Ha már felnőttkorban „görbe a hát", kiegyenesíthető-e? Elérhető-e a szép testtartás?
Ha nem is lesz tökéletes vagy éppen gyors a folyamat, de felnőtt korban is hatalmas változásokat lehet elérni azáltal, hogy a megfelelő izmokat erősítjük, illetve nyújtjuk. Több vendégem említette már, hogy mások hívták fel rá a figyelmét, hogy milyen szép lett a testtartása.

Milyen gondokat okozhat, ha nem ügyelünk gerincük állapotára?
Az elviselhetetlen fájdalmon kívül? Ez is elég lenne, de sajnos sokszor a problémás gerinc nem rögtön ott jelentkezik, ahol a probléma van. Például krónikus fejfájás vagy éppen lábzsibbadás, bénulás hátterében is állhat gerincprobléma. Egy rossz tartáshiba esetén még az is előfordulhat, hogy a szerveink nem teljesen rendeltetésszerűen terhelődnek és emiatt akár nőgyógyászati problémák is kialakulhatnak. Sok apróbb probléma hátterében állhat gerincprobléma, de a legnyilvánvalóbbak a fejfájás, a végtagok zsibbadása, feszült nyak, de jelentkezhet csak abban is, hogy nem tudunk túl sokáig egy helyben állni, mert elfárad a derekunk. Ilyenkor nem csak legyinteni kell, hogy "ez a korral jár", hanem segíteni a problémán egy kis gerinctornával (hátizom erősítés sokat segít), mert lehet, nem kell így maradni.

Milyen mozgásformák képesek javítani a gerinc állapotán?
Kérdés, hogy mit értünk állapotjavításon. Ha tényleg komoly a gond, akkor mindenképpen gyógytornászhoz küldenék mindenkit, majd ha a gyógytornász szabadjára engedte őket, akkor lehet próbálkozni a többi mozgásformával. Ha a baj annyiban merül ki, hogy az ülő életmód miatt sokat fáj a dereka, nyaka, háta valakinek, vagy gyerekkorból maradt enyhe gerincferdülés vagy bármi olyan betegség, amivel már járt gyógytornásznál, akkor érdemes kipróbálni a preventív gerinctréninget (van dinamikusabb, aerobikosabb verzió és lassúbb változat is), a Pilatest, kicsit edzettebbeknek pedig a body art, a jóga különböző fajtái (gerincjóga akár kezdőknek is kellemes élmény) és a TRX, amit első körben tudok ajánlani. Ezen felül van sok mozgásforma, ami jót tesz a gerincnek, pedig nem is erre találták ki - például a body balls órákon, port de bras-n is megmozgatják a gerinc körüli izmokat, illetve a sziklamászás is nagyon jól erősíti a hátizmokat.

Mennyi idő múlva érezhető a hatása egy-egy gerinctréningnek?
Ez személyfüggő, van, akinél első alkalom után érezni javulást, van, akinél ennél kicsit több kell (4-5 alkalom), de mindenkinél van fejlődés. Amennyiben mégsem, ott olyan rejtett probléma van, amivel megint csak gyógytornászhoz szoktam küldeni a vendégeket.

Hány éves korig „védett" a gerinc? Kamaszokat már látni tartáshibákkal...
Sajnos olyat nem tudok mondani, hogy mennyi ideig "védett" a gerinc, mert az utóbbi években azon dolgozik az emberiség, hogy minél hamarabb tönkretegye a gerincet. Régebben a gyerekkorban jó alapot kaptak a gerinc egészséges állapotához nélkülözhetetlen izmok, mert "bezzeg az én időmben" még a gyerekek kint rohangáltak a kertben, az utcán, fára másztak és bújócskáztak, tehát kúsztak másztak, erősítették az izmokat, ezzel szemben manapság még meg sem erősödnek az izmok, máris kezdődik az indokolatlanul nehéz terhelés, a helytelen és sok ülés, táskacipelés, vagy csak a hirtelen növekedés. Úgyhogy azt mondom, minél korábban, annál jobb. Vannak nagyon szórakoztató gyerekprogramok kifejezetten kicsiknek is, például gyerekeknek szóló gerinctorna vagy jóga. Külső szemlélőként néztem végig gyerekjógát és alig bírtam magammal, hogy ne kapcsolódjak be, nagyon szórakoztató, ahogy játékosan veszik rá az oktatók a gyerekeket a mozgásra. Nem sok helyen ugyan, de elérhető a gyermek Pilates is, inkább nagyobbaknak (kb 7 éves kortól), amit a gyerekek nagyon élveznek. Például egy elég nehéz gyakorlatot mindig csinálnak, túrógombócnak nevezik és az óra után a gyerekek arról számolnak be, hogy éppen ki választotta ki, hogy milyen legyen a túrógombóc. Legutóbb az ananászosról meséltek nekem. Ezek a gyakorlatok nekik, korukból fakadóan, mivel még hajlékonyabbak, könnyebben mennek, mint nekünk, felnőtteknek, így a jó szórakozás (és kemény edzés) mellett nagy sikerélménnyel távoznak az órákról.